Select Page

     Teden vseživljenjskega učenja na Matični šoli

 

Letošnje leto je že 21. leto odkar poteka v Sloveniji Teden vseživljenjskega učenja. Od ponedeljka 16.5.2016 do petka 20.5.2016 smo na Matični šoli pripravili 6 delavnic v katere so se lahko vključili učenci naše šole in tudi ostali krajani. Zanimanje je bilo zelo veliko, zato smo morali število sodelujočih žal omejiti, da so se delavnice lahko kvalitetno izvedle.

V ponedeljek je potekala delavnica Vsi na travo. Zaradi zelo velikega zanimanja, je učiteljica Jerneja Langus delavnico izvedla kar v dveh skupinah. Od začetne ideje, da bi delavnica potekala zunaj pred šolo na travi, je morala delavnico zaradi dežja izvesti v glasbeni učilnici. Kljub temu je delavnico izvedla več kot odlično, kajti učenci so bili zelo zadovoljni.

V torek je učitelj Andrej Pirc izvedel delavnico Aikida na podružnici Center. Kjub temu, da so morali starši otroke pripeljati na Center, se jih je udeležilo zelo veliko. Naučili so se tri različne vrste padcov in kako se ubraniti nasprotnika.

V sredo so potekale tri delavnice. Najprej delavnica Esperanta, katero je vodila gospa Nika Rožej. Tudi ta delavnica je bila zelo dobro obiskana. Otroci so se v esperantu naučili pesmico Marko skače.

Prav tako v sredo, je potekala predstavitev OTI- ja. To delavnico je vodila učiteljica Stanka Prezelj. OTI je otroško telovadno igalo. Postavili so ga v avlo Matične šole. To igralo je sistem za razvijanje motoričnih spretnosti. Je inovacija na področju otroške športne opreme, kjer otrok skozi igro razvija naravna gibanja, kar je pomembno za celostni razvoj otrok. Otroci so bili nad tem igralom navdušeni in si zelo želijo, da bi ga na naši šoli imeli in bi ga lahko uporabljali.

Učiteljica Minka Eržen je vodila najbolj zaželeno delavnico Tedna vseživljenjskega učenja, in sicer, v gospodinjski učilnici so delali čokoladne krogljice. Učenci so v tem zelo uživali in se zelo trudili, da niso med delom pojedli krogljic. Naredili so tudi 60 malo večjih krogljic za brezdomce. Te je potem učiteljica Irena Hudobivnik odpeljala v kuhinjo, kjer delijo hrano za brezdomce. Na koncu so se seveda posladkali tudi otroci in veseli odšli domov.

V četrtek sem sama izvedla delavnico Angleška pravljica. Obravnavali smo pravljico The three Billy Goats Gruff. Pravljica govori o treh kozličkih, ki bi radi na drugi strani mostu radi jedli mehko in sočno travo. Težava je le v tem, da pod mostom straši hudobni Troll. Učenci so zelo radi sodelovali. Najprej smo spoznali ključne besede pravljice, nato smo se s temi besedami poigrali. Kasneje sem pravljico prebrala. Poslušali smo tudi eno izmed pesmic o treh kozličkih. Na žalost nam je zmanjkalo časa, da bi zgodbico lahko zaigrali.

Lahko zaključim, da je Teden vseživljenjskega učenja na naši šoli dobro uspel. Z obiskom smo bili več kot zadovoljni, zato bomo naslednje leto organizirali še več delavnic, da se bo lahko v dejavnosti vključilo čim več otrok.

 

Magdalena Gunde

IMG_0290

IMG_0276

IMG_0274

IMG_0268

IMG_0262

IMG_0258