iEarn – Talking kites

V okviru projekta iEARN Talking Kites so učenci po vsem svetu 21. 3. 2019 spuščali papirnate zmaje.Akciji smo se pridružili tudi učenci 2.c razreda.

Zmaje, ki so jih učenci izdelali sami so opremili z mislimi miru. S to gesto so simbolično v svet ponesli svoje želje za mir, zdravje in želje, da bi premosti mejo drugačnosti.  Projekt je posvečen Januszu Korczaku, ki je med 2. svetovno vojno na Poljskem ustanovil sirotišnico za židovske otroke in šel z njimi tudi na vlak smrti. Človekoljub Janusz se je zavedal, da otrokom tudi v najbridkejših časih ostajajo nebo in zmaji, ki lahko vselej zajadrajo z vetrom in jim ohranijo košček otroštva.

Učenci so se na projekt pripravili že doma, ko so skrbno izbrali material, ga preučili zakaj bo nek zmaj letel in drugi ne.

Opremljeni so prišli v šolo, kjer je učiteljica nekaj uvodnih besed namenila Januszu Korczaku. Pogovorili smo se o poteku izdelave zmaja, nato pa so učenci zavihali rokave.

Barve, oblike, material… nič nas ni omejevalo. Zmaje smo še okrasili, jim dodali dolg rep s pisanimi “mašnjicami”.  Vsakega zmaja so opremili še mislimi. Vsak učenec je pomislil kaj jej tisto, kar on želi ostalim vrstnikom po svetu. Svojo misel so zapisali na listek, tega pa so pripeli na svojega zmaja.

Prestavili smo se na šolsko igrišče. Potrudili so se, da so njihovi zmaji leteli čim višje, da bodo njihove želje prej uslišane.

Na koncu si (za razmislek) preberite še del Korczakove deklaracije o otrokovih pravicah:

– Ljubi vsakega otroka, ne le svojega.

– Otrok ni srečka, s katero naj bi zadeli glavni dobitek.

– Če nam otrok zaupa skrivnost, mu bodimo hvaležni, saj je njegovo zaupanje največje darilo.

– Otrok ima pravico biti srečen.

– Naj otroci užijejo srečo jutra. Izkazujmo jim ljubezen, prijaznost in razumevanje – bodimo jim zgled.

– Obvezujemo se, da bomo varovali otroka pred vsemi oblikami nasilja in zlorabe.

Comments are closed.