Select Page

V torek, 28. 1. 2014, smo imeli učenci sedmih razredov na matični šoli OŠ Simona Jenka Kranj kulturni dan, kjer smo izvedeli marsikaj o slovenskem ljudskem izročilu.

V šolo smo prišli ob 8.20 in smo najprej odšli v avlo, kjer nam je gospa Dušica Kunaver pripovedovala zgodbe oz. nas je učila vse od zgodovine do življenjskih modrosti. Ta gospa se je na naše povabilo na ta kulturni dan z veseljem odzvala.

S1

Na tem predavanju smo bili skupaj učenci vseh 7. razredov, nato pa smo se razdelili po razredih. Sledile so namreč štiri delavnice, ki so jih izvedli člani folklorne skupine Ozara.

Naš razred (7. b) je imel  prvo delavnico v učilnici kemije, kjer smo spoznavali ljudske noše. Izvedeli smo, kako se jih nosi, kako se imenujejo posamezni deli, kdaj so jih nosili itd. Tukaj smo spoznali obleke, ki so jih nosili v Prešernovem času.

S2

Za drugo delavnico smo odšli v učilnico biologije, kjer so nam predstavili veliko o ljudskih glasbilih in glasbi. Vsi smo z  veseljem poslušali vesele, poskočne pesmi, ki so nam jih zaigrali. Spoznali pa smo tudi, kakšna glasbila so uporabljali v preteklosti in kako so se vse te pesmi ohranile.

Potem je sledil najbolj utrujajoč in najbolj živahen del dneva, saj smo se učili plesati. Naučili smo se kar šest plesov, od katerih sta bila prva dva čisto preprosta. Vsi smo se prijeli za roke in zaplesali polžka in kačo. Potem je šele prišel težak del. Prvi ples je bila »Ta požugana«, vendar se tega plesa ni bilo težko naučili, saj ga že vsi znamo. Zadnji trije plesi pa so bili zelo težki. Ko smo vseh šest plesov odplesali, smo imeli majhen nastop za učiteljico. V zadnji delavnici pa smo se učili peti ljudske pesmi in smo spoznali, kako so pesmi nastale in kako so se ohranile. Slišali smo tudi zgodbico o fantiču, ki je zaradi potegavščine umrl, vendar nam to ni pokvarilo dneva. Meni je bila zgodbica zelo všeč in je bila tudi poučna. Poleg tega pa smo tudi mi zapeli nekaj pesmic in mislim, da so se tudi moji sošolci pri tej delavnici zelo zabavali.

Za zaključek tega kulturnega dne smo se vsi sedmi razredi zbrali v avli in smo zaplesali ples, ki smo se ga naučili. Bilo je zelo, zelo zabavno.

S3

Ta kulturni dan je bil zabaven, poskočen, vesel in tudi kdaj malo žalosten, ampak mi bo vedno ostal v spominu kot eden najboljših dni pouka v tem šolskem letu.

ERAZEM PIVK, 7. B