Select Page

V četrtek, 26. 3. 2015, smo imeli učenci 7. razredov kulturni dan. Zbrali smo se v spodnji avli OŠ Simona Jenka Kranj.

KULTURNI DAN – SLOVENSKO LJUDSKO IZROČILO

Za uvod nam je Dušica Kunaver povedala veliko o ljudskem pesništvu in pripovedništvu. Veliko nam je povedala o zgodovini ljudskega pesništva in pripovedništva. Skupaj z njo smo zapeli tudi nekaj ljudskih pesmi.

KD_A1

Ko je zazvonil šolski zvonec, smo se razdelili po razredih. Po malici smo odšli na različne delavnice, ki so jih izvajali člani folklorne skupine Ozara. 7. b-razred smo bili najprej v učilnici kemije, kjer sta nam dva gospoda povedala nekaj o najstarejši piščali, ki je bila odkrita v jami Divje Babe. Eden od gospodov nam je pokazal tri različne klarinete, ki so se med seboj razlikovali (po velikosti, starosti …), drugi pa nam je predstavil harmoniko (frajtonerco). Proti koncu sta tudi zaigrala kar nekaj pesmi.

KD_A2

Naša naslednja delavnica je bila v učilnici biologije. V učilnici so nas pričakali fant in punca, ki sta bila oblečena v kostum gorenjske narodne noše in dve gospe. Najprej so nam opisali gorenjsko nošo, ki sta jo nosila fant in punca. Opisali so nam tudi gorenjsko, koroško, dolenjsko, belokranjsko, primorsko, štajersko, prekmursko in kostelsko narodno nošo. Da smo si vse lažje predstavljali, so nam pokazali veliko slik.

KD_A3

Naslednja delavnica je potekala v spodnji avli. Trije člani folklorne skupine Ozara so nas naučili šest plesov (požugano, polža, sotiš …)

KD_A4

Naša zadnja delavnica je potekala v učilnici glasbe. Učiteljica Mateja Urbiha nam je povedala nekaj o ljudskem pesništvu, kako ga delimo, zapela nam je pesem, kot primer pripovednega pesništva, poslušali smo tudi nekaj drugih pesmi, na koncu pa smo vsi skupaj zapeli.

Kulturni dan je bil zanimiv, poučen pa tudi zabaven, sploh takrat, ko vidiš sošolce, kako plešejo.

 

Petja Zala Šorli, 7.b