Select Page

Razstava je bila naš doprinos k Dnevom evropske kulturne dediščine, ki so potekali od 25.9 do 3.10. 2015.

Skupna tema vseh prireditev po Sloveniji je bila Praznovanje. Mi smo se odločili, da spoznamo in predstavimo dediščino praznovanja rojstnega dne. V mali šolski raziskavi smo želeli ugotoviti, kako so otroci rojstni dan praznovali nekoč in kako ga praznujejo danes. Sodelovali so učenci od 1. do 6. razreda in njihove družine. Podatke smo zbirali z anketo, ki so jo sodelujoči reševali junija 2015.

Sodelovali smo tudi z Gorenjskim muzejem, kjer so nam svetovali pri zbiranju in vrednotenju fotografskega in ostalega gradiva. Skupaj z njimi smo 25. septembra v avli Mestne hiše pripravili razstavo Na rojstnem dnevu, na kateri smo predstavili običaje praznovanja rojstnih dni treh generacij – otrok, njihovih staršev in starih staršev.

Reševanje ankete in razmišljanje o načinu praznovanja osebnih praznikov je vzbujalo radovednost, vesele, nostalgične in tudi težke spomine ter kritičen pogled na spreminjanje vrednot v sodobnem svetu.

Utrinki z razstave:

DSC03959

DSC03956

DSC03954

DSC03946

Več o razstavi si boste lahko ogledali v oddaji Podoba podobe na RTV Slovenija, ki bo 26. oktobra.

 

Za zaključek pa prošnja otrok:

 

Dragi starši, babice in dedki!

Veste česa si najbolj želimo za rojstni dan? Skupaj pojdimo na izlet in se imejmo lepo! Lahko smo tudi doma, samo vzemite si čas za nas.

 

Vodja projekta: Nataša Šefer