Select Page

V torek, 24. aprila 2018, smo se nadarjeni učenci z OŠ Simona Jenka Kranj odpravili v Trst in okolico.

Za mejo, v Trst

V torek, 24. aprila 2018, smo se nadarjeni učenci z OŠ Simona Jenka Kranj odpravili v Trst in okolico. Obiskali smo ribiško naselje Križ, osnovno šolo na Opčinah, s katero že nekaj let sodelujemo, Rižarno v Trstu in se sprehodili po mestnem jedru.

Na mejnem prehodu Fernetiči nas je sprejela prijazna gospa Ida Mezgec, zamejska Slovenka, sicer pa profesorica angleščine, ki je skrbela za nas ta dan.

Peljala nas je v Križ, kjer smo se ustavili v ribiškem muzeju. Tam nam je vodička predstavila zgodovino slovenskih ribičev, ki so včasih tam živeli. Nadaljevali smo pot po naselju in se ustavili na pokopališču. Opazili smo veliko slovenskih imen, ki so se skozi leta spremenila v italijanska. Nazadnje pa smo si v Križu ogledali tudi slovensko osnovno šolo z le 36 učenci.

Na Opčinah so nam vrstniki z osnovne šole Srečka Kosovela pripravili lep sprejem s kulturnim programom. Nagovoril nas je tudi gospod Igor Giacomini, vodja Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo-Julijsko krajino. Pred kosilom so nam učenci razkazali svoj kraj in nam povedali nekaj o zgodovini svojega kraja

Skupaj z gospo Ido smo obiskali tržaško Rižarno, ki pa je v času 2. svetovne vojne služila kot koncentracijsko taborišče. Izmed vseh znamenitosti se je zdela učencem prav ta najbolj zanimiva. V Rižarni se nam je pridružila upokojena profesorica zgodovine Konstanca Filipovič, ki nas je poučila o fašizmu in grozotah druge svetovne vojne, nam predstavila zgodovino Rižarne, potem pa smo si jo imeli priložnost ogledati tudi sami.

Nazadnje so nas učitelji peljali še na pristen italijanski sladoled v mestnem jedru Trsta, ostalo pa nam je še nekaj prostega časa, da nam je italijansko mesto uspelo tudi na hitro raziskati.

Izredno lepo je bilo videti, kako so zamejski Slovenci ponosni na svoje korenine in kako radi ohranjajo slovenski jezik in kulturo izven državnega ozemlja.

Ana Eržen, 9. c