Home » Novice » 16. oktober – Svetovni dan hrane

16. oktober – Svetovni dan hrane

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Tema se osredotoča na pomembno vlogo spreminjanja različnih razmer in načina prehranjevanja. Poudarek je tudi na zavedanju da so naša dejanja naša prihodnost.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti.

Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov v šolah.

Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen.

Zato ima šola pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

V svoj vsakdan tako doma kot v šoli vnesimo kulturo uživanja obrokov hrane z zavedanjem, da podpremo lokalne domače dobavitelje. Kupujmo lokalno. Trudimo se uživati čimbolj sveža in raznovrstna živila ter zdrave nadomestke za neustrezna živila. Pri tem pa se moramo truditi, da ustvarimo čim manj odpadkov. Sami lahko naredimo največ.

Vodje prehrane

2022-10-17T10:02:53+02:00
Go to Top