SOVICE

Home » SOVICE

DEŽEVEN DAN JE KRASEN DAN

Včasih se zgodi, da zunaj tako dežuje, da smo raje pod streho. A to ne pomeni, da otrokom ni do gibanja, do veliko gibanja. Ker smo glede telovadnice časovno zelo omejeni, si jo včasih pripravimo kar v naši sobi. Obrnemo stole ali mize, uporabimo elastiko, pa nekaj blazin prinesemo in že lahko skačemo, se plazimo, lovimo ravnotežje, hodimo po rokah in še vse kar nam pade na pamet.


ZIMSKI GOZD

Zimski gozd je enako vabljiv kot za kateri koli drugi letni čas. Otrokom ne zmanjka domišljije in starejši so, več gozda je »njihovega«. Če so se na začetku, pred leti 😉 igrali v skupinicah okoli odraslih, se sedaj razkropijo, da se moramo tudi mi odrasli. Mimo grede se učimo spoštljivega vedenja v naravi, skupaj raziskujemo nove poti in odrasli dopuščamo otrokom, da (varno) raziskujejo sami. Pocukajte jih za rokav, naj vas peljejo v gozd, tja, kjer je včasih vrtec doma.


DARILA DEDKA MRAZA

Dedek mraz nas je letos bogato obdaril s kar sedmimi družabnimi igrami. Otroci se z veseljem igrajo z njimi. Ob njih se družijo, zabavajo, hihitajo, učijo, utrjujejo in sklepajo nova prijateljstva in včasih tudi malo goljufajo 😉 Tudi plahi otroci, ki se težje priključijo igri se pri družabnih igrah razživijo. Se jih igrate tudi doma? Katere pa?


ČAJANKA

Čaj je čaj, bi lahko kdo rekel. Sovice se ne strinjamo! Če si ga pripravimo sami in se zraven še sladkamo s čokoladnimi kroglicami, ki smo jih sami skupaj v vrtcu, potem je to najboljša čajanka na svetu 😊 Aja, pa prtički in svečke tudi ne smejo manjkati.


ČOKOLADNE KROGLICE

December je bil dolg, a vseeno prekratek, da bi se lotili vsega, kar smo si zadali. Tako nam je izdelava sladkih čokoladnih kroglic ostala za mesec januar, kar pa tudi ni nič narobe 😊

Če se vam jih bo zahotelo tudi doma, jih lahko naredite po preprostem receptu:

150g mletih maslenih piškotov

150g čokolade v prahu

150g mletih lešnikov

14 žlic pomarančnega soka/mleka (če je masa presuha, lahko dodate še kakšno žlico več)

100g kokosove moke

Suhe sestavine dobro premešate. Dodate še sok ali mleko in pregnetete, da dobite lep rjav hlebček. Naredite krajše »klobasice« iz katerih oblikujte kroglice, ki jih povaljate v kokosovi moki. Pa dober tek!


21.12  smo si ogledali glasbeno predstavo v izvedbi naših učencev. Učenci so nam zaigrali na inštrumente in zaplesali ples snežink. Za veliko otroško veselje pa je na koncu predstave poskrbel še Dedek Mraz, ki nam je prinesel tudi darila.


Ker se je bližalo novo leto smo tako kot vsako leto izdelovali voščilnice za svoje družine.


16.12 so nas obiskali učenci Gimnazije Kranj, ki so za nas pripravili gledališko predstavo Pod medvedovim dežnikom. Otroci so med prestavo zelo uživali in sodelovali s petjem.


Seveda nismi mogli mimo sejanja žita. Vsak od otrok je skeširal svoj lonček, ga pobarval in nato vanj zasadil semena žita. Vsak drugi dan smo nato žito pridno zalivali.


V decembru nas je velikokrat razveseljevalo lepo vreme, zato smo kar nekaj časa preživeli zunaj.


2.12 smo v skupnem prostoru postavili novoletno jelko in jo okrasili z okraski, ki smo jih izdelali sami. Tako smo poskrbeli za res pravo decembrsko vzdušje. Prav tako pa smo počasi okrašavali tudi našo igralnico.


V decembru je bilo v vrtcu zelo veselo, začelo se je praktično že zadnje dni novembra, ko smo s starši pekli piškote.

 


1. Mini olimpijada

Septembra smo se udeležili mini olimpijade na kranjskem stadionu. V pravem športnem duhu so se otroci pomerili v različnih disciplinah. V ospredju sta bila sodelovanje ter dobra volja in obojega nam tisti dan ni zmanjkalo. Če bi odločali otroci, bi lahko imeli olimpijado vsaj enkrat na mesec.


2. Učilnica v naravi

Pot do Kokre, njenih bregov in reka sama so neizmeren vir za raziskovanje. Ne ozirajoč se na letne čase otroci odkrivajo vedno nove kotičke in prebivalce s katerimi si delimo naš planet in kjer ni prostora za dolgčas. Kraje, ki jih obiskujemo večkrat smo poimenovali in radi se vračamo. Najlepše je slišati vprašanje iz otroških ust: kdaj gremo pa spet na našo plažo?


3. Jesensko ustvarjanje

Jesen je vir navdiha tudi za ustvarjanje. Takrat iz omar potegnemo liste, lončke, čopiče, gobice in iz polic barvice, flumastre in škarje. Ko enkrat otroška domišljija dobi krila, so ideje nas vzgojiteljic le odskočna deska proti neskončnemu vesolju in veselju.


4. Skrb za zdrave zobe

To leto nas bo štirikrat obiskala medicinska sestra Sonja. Veliko ve o tem, kako pravilno skrbeti za zobe, da dolgo ostanejo zdravi. Tokrat je s seboj pripeljala zelenega prijatelja in njegovo veliko zobno ščetko. Vsak otrok je lahko pokazal, kako pravilno umiti vse zobe, tiste zgoraj in tiste spodaj.


5. Prva pomoč z osnovnošolci

Učenci pod mentorstvom učiteljice Irene Hudobivnik so z nami z veseljem delili svoje znanje o prvi pomoči. Otroci so svojim medvedkom povili poškodovane tačke in tudi smrčke. Lepo se je bilo družiti s starejšimi.


6. Slovenske urice

Še ne znate najbolje slovensko? Potem ste prisrčno vabljeni k slovenski uricam, kjer se otroci pridno in zelo radi učijo ter se pripravljajo na naslednji pomemben korak v življenju, vstop v šolo.


7. Tečaj drsanja

Če ste mislili, da sovice obvladamo samo letenje, potem ste se zmotili 😉 Odlične smo tudi v drsanju. Če pademo, se poberemo, če smo utrujene, se spočijemo in ko nam uspe, smo vesele in zadovoljne.


8. Obisk čebelarja

Na dan slovenskega zajtrka nas je obiskal čebelar. Ni nam prinesel samo dobrega medu s katerim smo se sladkali za zajtrk, postregel nam je tudi z veliko znanja o čebelah. Otroci so bili tako navdušeni, da smo se po kratkem srečanju še skupaj usedli v naši igralnici v krog in razpredali misli in raziskovali naprej.

2023-02-14T13:25:06+01:00
Go to Top