Home » Novice » VESELI DECEMBER

VESELI DECEMBER

December je zadnji in najbolj pravljični mesec v letu. V tem mesecu vse zažari, v mestih se prižgejo lučke, postavljajo se novoletne smrečice in drugi okraski, ki se ponoči svetijo in vsakomur polepšajo dan. To je čas obdarovanj, druženj in praznovanj. V tem mesecu ponavadi zapade tudi veliko snega, zaradi česar je vzdušje še bolj čarobno in praznično. Največ dela imajo decembra trije možje, ki nas obdarijo in nam pričarajo nasmehe na obraze. Prvi izmed njih je Miklavž, nato pa mu sledita še Božiček in Dedek Mraz. Čeprav se morda zdi, da je december mesec daril in obdarovanja, je veliko več kot le to. December je mesec, ko si vzamemo še več časa drug za drugega. Veliko več kot igrače, sladkarije in druge materialne stvari namreč štejejo droben nasmeh, topla beseda, stisk dlani in močan objem.

Podarimo v letošnjem decembru drug drugemu eno izmed teh stvari in svet bo lepši!


Prvi dobri mož – Sveti Miklavž

 

Sveti Miklavž oziroma Nikolaj se je rodil med letoma 270 in 286, preminil pa je 6. decembra med letoma 326 in 351. Kot majhen deček je živel v zelo bogati družini. Šolal se je za duhovnika, saj je bil tudi njegov stric duhovnik. Poznamo veliko legend o tem, kako je obdarjal ljudi. V cerkvah, ki jih je na Slovenskem kar veliko, med njimi tudi ljubljanska stolnica, je upodobljen s škofovsko palico ali pa s tremi jabolki in tremi mošnjami zlata.

V ponedeljek 5. decembra 2022 nas je v naši vasi obiskal Sveti Miklavž. To je prvi izmed treh dobrih mož. Vedno ga spremljajo parkeljni in angelčki. Miklavž je velik star mož, ima dolgo brado, nosi škofovsko kapo in palico. Oblečeno ima dolgo obleko. Miklavž je postal zato, ker je storil veliko dobrih del. Ljudem je tako polepšal dan ali celo  življenje.

2022-12-06T12:49:40+01:00
Go to Top