Home » Prehrana » Projekti

Projekti

Projekti2022-08-17T13:50:17+02:00

ŠOLSKA SHEMA 2019/2020

V letošnjem šolskem letu zopet vstopamo v evropski projekt ŠOLSKA SHEMA za učenke in učence od 1. – 9. razreda. V šolski shemi se otrokom v izobraževalnih ustanovah brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane. V mesecu oktobru 2019 začenjamo z razdeljevanjem svežega sadja in zelenjave enkrat tedensko, v torek ob 11. uri. Proizvodi in živila, ki jih lahko razdeljujemo v okviru šolske sheme so:

  • sadje:

lešniki*, orehi*, sveže fige, mandarine, grozdje, melone, lubenice, jabolka, hruške, sveže marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, žižola, kivi, jagode, maline, borovnice, črni ribez in rdeči ribez ter suho sadje (jabolka, hruške, slive, kaki in češnje);

  • zelenjava:

paradižnik, zelje, ohrovt, kolerabica, koleraba, cvetača, brokoli, radič, korenje, rdeča redkvica, peteršilj, zelena, rdeča pesa, repa, redkev, kumare, kumarice, koromač, šparglji, paprika, buče, bučke in ostala solatna zelenjava (motovilec, rukola, regrat …) ter kislo zelje in kisla repa;

  • mleko in mlečni izdelki:

mleko**, vključno mleko brez laktoze, jogurt**, kislo mleko**, kefir**, pinjenec** in skuta**. Veseli smo, da smo del projekta, katerega cilj je izboljšanje prehranskih navad otrok in mladostnikov, zlasti glede vključevanja večjega deleža zelenjave in sadja ter mleka in mlečnih izdelkov v njihovo prehrano. Za namene spremljanja in vrednotenja učinkov šolske sheme učenci enega oddelka 4., 6. in 8. razreda na začetku in na koncu šolskega leta izpolnijo spletni vprašalnik.

* Le posušeni, ne smejo biti praženi, soljeni, kandirani ipd. ** Brez dodanega sladkorja ali drugih sladil, arome, sadja, oreškov, čokolade ali kakava.

TRADICONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji petek v novembru. V letu 2019 je to v petek, 15. novembra. Tradicionalni slovenski zajtrk 2019 je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Spremljevalne aktivnosti v okviru TSZ:

  • obisk čebelarja – matična šola, PŠ Center, PŠ Primskovo, PŠ Trstenik in PŠ Goriče,
  • literarni natečaj, likovni natečaj pri izbirnem predmetu – SPH,
  • Kmetijsko gozdarski zavod Kranj,
  • lokalno pridelana živila – predstavitev proizvajalcev,
  • projekt Od zrnja do kruha – peka kruha z učenci 2. razreda.
Go to Top