Home » Novice » V spomin Prešernu

V spomin Prešernu

Čeprav o Prešernu vemo že veliko, je prav, da mu ob kulturnem dnevu posvetimo nekaj pozornosti.

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, umrl pa je 8. februarja 1849 v Kranju. Pokopan je v gaju, ki nosi njegovo ime – Prešernov gaj. Rodil se je v kmečki družini kot tretji otrok. Leta 1808 so ga poslali k stricu Jožefu, ki je bil duhovnik v Ribnici. Tam je obiskoval osnovno šolo, gimnazijo pa v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisal na pravno fakulteto na Dunaju, kjer je študij tudi končal.

V svojem kratkem življenju je izdal zgolj eno pesniško zbirko z naslovom Poezije. Za nas Slovence je pomemben predvsem zato, ker je sedma kitica njegove pesmi Zdravljica naša himna. Začasa njegovega življenja so ga najraje imeli otroci, saj jim je dajal fige.

Preden smo odšli na zimske počitnice, smo se udeležili proslave namenjene njemu, ki so jo pripravili učenci naše šole. Na proslavi so učenci v slovenščini in tujih jezikih recitirali njegove pesmi, nastopili so pevski zbori, učenci osmih razredov pa so predstavili modernega Povodnega moža, za katerega je besedilo napisal Andrej Rozman Roza. Manjkali niso niti glasbeni in plesni nastopi ter himna. Na počitnice smo tako odšli s prešernimi nasmeški.

2023-02-14T10:36:09+01:00
Go to Top