16. OKTOBER – SVETOVNI DAN HRANE
16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO ( Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.
FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva prehrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost. Nihče ne sme biti pozabljen« / Right to foods for a better life and a better future. Leave no one behind.«
Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja ozaveščanje o pomenu hrane, kot temeljne človekove pravice in osnovne potrebe. Letos je poudarek na raznolikosti, hranilni vrednosti in varnosti hrane.
Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi šoli.
Osnovna prehranska znanja učenci kontinuirano pridobivajo v vseh razredih osnovne šole pri različnih dejavnostih in predmetih, najbolj pa pri pouku gospodinjstva in organizirani šolski prehrani.
Na naši šoli dnevno ozaveščamo učence in zaposlene v šoli o pomenu hrane, spoštovanju hrane in krepitvi zavesti o tem, da je hrana pomembna za naš planet.
Naši pogovori gredo v smer preveč zavržene hrane in kakšna bi bila naša strategija, da bi bilo tega čim manj.
S tem, ko zavržemo hrano, porabimo tudi vse druge naravne vire, ki so pripomogli k nastanku tega živila ( zemlja, človek, voda, energija).
Naša šola je v različnih projektih, ki naslavljajo te probleme:
- Danes pojem vse,
- Hrana ni za tjavdan,
- Odgovoren potrošnik- boljši odnos do hrane,
- Šolski lonec,
- Ekologi brez meja
Starši veliko pripomorete k ozaveščanju in samemu odnosu otrok do hrane. Z zgledom in primernim ravnanjem bomo skupaj lažje dosegli cilj.
Vodji prehrane