TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2024: “MOJ NAJ ZAJTRK”
TRETJI petek v mesecu novembru, letos 15. november 2024. To je vseslovenski projekt podprt z lokalno pridelano hrano – Teden slovenske hrane – Moj naj zajtrk
S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela.
- Tradicionalno izpostavljamo pomen čebel, medu in opraševanja.
- Vsi otroci v vrtcu in šoli bodo dobili enako – črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko lokalnih dobaviteljev živil.
- Ob 9.05 je TSZ za vse učence in vrtec.
Po tretji šolski uri 10.10 pa je 10 minutna dopoldanska malica za učence- mlečno sadni napitek.
SPREMLJEVALNE AKTIVNOSTI – petek, 15.11.2024
- V šoli bomo učitelji tekom dopoldneva posvetili pogovoru o čebelah, mleku, lokalno pridelani hrani.
- Na predmetni stopnji imamo predavanje s predavateljicama iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj – Lokalna hrana in zavržki hrane.
- Shema šolskega sadja in zelenjave ter pot mleka je v tem tednu tradicionalnega slovenskega zajtrka namenjena lokalnemu sadežu – jabolko – torek, 12.11.2024.
- Na obisku bomo imeli čebelarja Iztoka Poredoša , ki bo predstavil svoje delo na razredni stopnji.
- Stojnica na matični šoli lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hrane- petek, 15.11.2024 ob 9.00 uri v spodnji avli:
Triler Klemen – pek – predstavitev različnih vrst kruha.
- Razredna stopnja- obisk kmetije v okviru projekta LOKALNO GOR- LAS Gorenjska košarica – datum: 20.11.2024- Kmetija Odems Predoslje (1.t in 1.g).
- V mesecu decembru, 2.12.2024 in 3.12.2024 ob 10.00 uri bo stojnica z mlekom in mlečnimi izdelki Poličarjeve kmetije – Polica Naklo in stojnica s predstavitvijo različnih vrst domačih jabolk- Kmetija Matijovc – Podbrezje
Obvestilo staršem
Jutri, v petek, 15.11.2024 imamo Tradicionalni slovenski zajtrk 2024. 7. razredi imajo jutri športni dan in se bo za te učence izvedel zajtrk v ponedeljek, 18.11.2024. Isto velja tudi za dva razreda – 6.a in 6. b, ki gredo jutri, v petek, 15.11.2024 v Gorenjski muzej.
Vodji šolske prehrane
Gradivo za izvedbo učne ure:
- Tradicionalni slovenski zajtrk z Gajo in Klemnom: https://365.rtvslo.si/arhiv/krompir/175086231
- Posebna oddaja ribič Pepe in TSZ: https://ziv-zav.rtvslo.si/predvajaj/ribic-pepe/174996776
- Prispevek o maslu: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175078839
- Prispevek o mleku: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175082298
- Prispevek o medu: https://cist-hudo.rtvslo.si/oddaja/krompir/173251087/
- Prispevek o kruhu: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175077099
- Prispevek o jabolkih: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175085324
- Bogata in uboga sestra – pravljica: https://ziv-zav.rtvslo.si/predvajaj/lahko-noc-otroci/175001029
Letošnji dobavitelji lokalno pridelane hrane so:
- Klemen Triler – šola- črn kruh
Jože Zlate – VRTEC- črn kruh
- Andreja Jagodic – šola in vrtec – domače mleko, domače maslo
- Čebelar Iztok Poredoš- ČZS- med- akacijev med
- Janko Meglič – kmetija Matijovc – jabolko
Vodji šolske prehrane
Irena Hudobivnik in Koren Maček Nina