Home » Portfolio » Beremo s Planet TV

Beremo s Planet TV

Beremo s Planet TV2023-01-20T10:48:14+01:00

BEREMO S PLANET TV

Planet TV je našo šolo prosil za sodelovanje v njihovi oddaji Jutro na Planetu. Odzvali smo se z velikim veseljem. V rubriki Planet bere bodo kar devetkrat gostje trije naši učenci iz različnih razredov. Oddaja poteka v sodelovanju z Mladinsko knjigo, ki bo na šolo poslala knjige. Izbrani učenci bodo knjigo prebrali, se o njej z učiteljico pogovorili in nato v živo v studiju osvetlili vsebino knjige skupaj z njenim avtorjem. Gost oddaje bo namreč tudi avtor knjige, s katerim bodo naši učenci klepetali o knjigi. Pa naj še kdo reče, da to ni dobra motivacija za branje.

O tem, katero knjigo smo brali, s katerim avtorjem smo klepetali v oddaji in kako je potekalo snemanje oddaje, vas bomo obveščali sproti.

Vabljeni k ogledu oddaje Jutro na Planet TV in branju člankov na spletni strani šole!


4. ODDAJA

Kot že veste, naša šola sodeluje s planet TV-jem v rubriki Beremo s Planet TV. Tokrat je učiteljica Uranič poiskala tri učence 7. razredov, ki radi beremo in nastopamo. Učiteljica je izbrala Elo iz 7.b, Luno iz 7.c in mene. Prebrati smo morali knjigo z naslovom Hrošč leti v somraku avtorice Marie Gripe. Dan pred oddajo smo se z učiteljico Pernar dobili, se pogovorili in pripravili nekaj vprašanj za ilustratorko naslovnice, s katero smo se v oddaji tudi pogovarjali. Naslednji dan, 12. januarja, smo v šolo prišli ob 7:30, se uredili, odšli po malico, potem pa smo se, ne glede na to, da bi morali tja priti šele ob 9. uri, odpravili proti Ljubljani. Bili smo zgodnji in namestili smo se na modri kavč in počakali. Čez nekaj časa je prišla še ilustratorka knjige Eva Mlinar. Potem smo čakali, dokler nas niso prišli iskat, da bi nas odpeljali v masko. Najprej so poklicali Elo in Luno, potem pa še mene. Potem ko smo prišli iz maske, so nam namestili majhne mikrofone in spet se je začelo čakanje. Kmalu potem so nas spet prišli iskat in nas peljali v studio, kjer smo spoznali voditelja Igorja Krmelja in Suzano Kozel. Čez kakšno minutko se je oddaja začela. Čisto na začetku smo imeli vsi malo treme, toda kmalu je izginila. Najbolj zanimiva stvar v studiu je bil, vsaj zame, velik televizor, ki je prenašal oddajo, tako da smo se lahko gledali. Po koncu oddaje smo se še kakšni dve minuti pogovarjali z voditeljema, potem pa smo pobrali svoje stvari in se odpravili nazaj v šolo. Če pa želite še kaj izvedeti o knjigi, pa vam priporočam, da jo preberete.

Martin Verčič, 7. a


3. ODDAJA

V četrtek 15.12.2022 smo jaz, Januš in Nana obiskali PLANET-TV. Tam smo spoznali urednico Majo in urednika Žiga revije Ciciban. Ko smo prispeli v stavbo PLANET-TV, smo se najprej malo razgledali, nato pa so nas odpeljali v maskirnico. Ko smo bili naličeni in urejeni, so nam pripeli majhne mikrofončke. Nato smo stopili v studio. Tam sta nas pričakala voditelja oddaje. Čez minuto ali pol se je snemanje pričelo. Pri oddaji smo se z urednico Majo in urednikom Žigom pogovarjali o reviji Ciciban. Urednika sta imela tudi za nas nekaj vprašanj. Jaz sem prebrala pesem Kako si je Bine Butara priskrbel nov koledar, Nana je zapela pesem Novoletna nagajivka, Januš pa je povedal šalo Silni veter.

Imela sem malo treme, saj sem bila prvič na televiziji, a sem se kljub temu imela lepo. Najbolj mi je bilo všeč v maskirnici, ker so me naličili in naredili frizuro.

Po koncu oddaje je vsak od nas treh dobil knjigo z naslovom Pozabljiva kapica.

Nato smo odšli nazaj v šolo. Več na straneh podružnične šole.

ELA KERN, 3. T


2. ODDAJA

V drugi oddaji Beremo s Planet TV so nastopili učenci 2.a – Miona, Borut in Jure ter njihova učiteljica Dijana. Učenci so se nastopa pred kamerami zelo veselili. Pogovarjali so se s pisateljico o knjigi, delili pa so tudi svoje začetke učenja branja.

Učenci so preb knjigo avtorice Majde Koren z naslovom Čarobna Kost. Da so jo lahko samostojno brali, jo je učiteljica pretipkala z velikimi tiskanimi črkami. V knjigici je glavni junak čistokrvni mešanec Čaro, ki se odloči raziskati skrivnost. Čaro se je pri priči odločil, da skrivnost razišče, ker če kost držiš v gobcu, postaneš neviden. Učenci pravijo, da je Čaro zelo pameten in prebrisan kuža. Od pisateljice smo izvedeli, da je glavnega junaka poimenovala po njihovem psu Čaru. S pisateljico Majdo smo se dogovorili za obisk na naši šoli.


1. ODDAJA

Naša šola je dobila povabilo, da sodelujemo v projektu Planet bere. Učiteljica slovenščine ga. Uranič je izbrala tri učence 6. razreda, ki radi berejo in nastopajo. Med njimi sem bila tudi jaz. Prebrati smo morali knjigo Grizolda in Maček.

Naš prvi stik s kamero je bil, ko je novinarka prišla na našo šolo ter meni, sošolki Maji Bucalo in Filipu Megliču iz 6. b razdelila knjige. Dogodek so tudi posneli in ga v četrtek, 15. 9., predvajali v oddaji Jutro na Planetu. Knjigo smo morali natančno prebrati, potem pa smo se dobili z učiteljico Uranič in se o njej pogovarjali.

Knjiga govori o majhni punčki Elsi, ki živi sama z očetom. Ker se oče zanjo ne zmeni in se z njo ne pogovarja, se druži s svojim najboljšim prijateljem Rolandom. Roland prihaja iz zelo premožne družine, ki je navajena čistoče. A vsakič, ko Roland stopi v Elsino stanovanje, mu zadiši po domu. Hkrati pa knjiga opisuje še fantazijski svet, kjer imata glavno vlogo Grizolda in Maček. Živita v lepi vili blizu Gozda. Maček je zelo rad v pospravljeni vili, zato ves čas nekaj pospravlja. Elsa zelo rada slika po zidovih. A ne riše navadnih stvari, ampak izmišljena bitja, ki živijo v gozdu, kamor se nekega dne odpravita Grizolda in Maček. Grizoldo majhna bitja mančkini prepričajo, da postane njihova kraljica. Ker so ji obljubili veliko dobrin, je pristala na to in postala njihova kraljica. A je sčasoma postala zlobna. Izkoriščala je mančkine in zapirala živali. Nekega dne pa sta se v gozd namenila tudi Elsa in Roland. Takoj ko sta prišla tja, sta srečala Mačka, ki jima je povedal gozdno prerokbo. Grizolda je živela v votlini. Mačku res ni bilo všeč, da je Grizolda zlobna, zato se je odločil, da ji bo nesel njene najljubše rdeče salonarje. Grizolda jih je bila zelo vesela. Bila je tudi zelo grda in tega sama sploh ni vedela. Ko pa so ji rekli, naj se pogleda v potok, je to tudi sama ugotovila. Na srečo se je kaj hitro spremenila nazaj. Nadela si je čevlje in končno so se lahko odpravili domov. Zgodba se konča tako, da Elsa in Roland učita slikati otroke, Grizolda in Maček pa živita v vili srečno do konca svoji dni.

V četrtek, 29. 9., sta na šolo zopet prišla novinarka in snemalec ter posnela, kako se odpravljamo na Planet TV. Javljanje v oddajo je potekalo v živo. Nato smo se z učiteljico hitro odpravili v studio. Žal je sošolka Maja zbolela in sva v oddaji sodelovala le midva s Filipom. Ko smo prišli tja, mi je maskerka uredila frizuro ter mi naredila make-up. Tudi Filipa so uredili.

Odpravili smo se v studio, kjer smo se o knjigi pogovarjali z voditeljema oddaje in avtorico knjige Luno Jurančič Šribar. V pogovoru z avtorico sem izvedela, da je knjiga nastajala tri leta. Lik Grizolde pa je nastal po vzoru obeh babic avtorice. Pred snemanjem sem imela malo treme, a sem na to hitro pozabila. V vsem sem zelo uživala. Ne samo v branju, ampak tudi ob pogovoru z avtorico, ki se nama je s Filipom na koncu tudi podpisala v knjigo. To izkušnjo bi z veseljem še enkrat ponovila.

Zapisala: Ula Ribič Ferlic, 6. c


Go to Top